четвъртък, 7 май 2015 г.

Приложение Onavo за iPhone намалява с пъти потреблението ви на данни от нета

Onavo е приложение, създадено да намали използването на данни през мобилния оператор на вашия iPhone. И го прави! Невероятно, но то работи дори на първите iPhone и iPad (които нямат мултитаскинг), което звучи като някаква невъзможна вуду магия. 

Как работи?

Със сигурност вече сте се досетили, че приложението компресира данните, но може би не точно както си мислите. След като инсталирате приложението, то преконфигурира мрежовите ви настройки и прекарва целия ви трафик (който не е през Wi-Fi) през прокси сървъри. По този начин всяка информация идваща през Safari, Facebook, Google Maps, Mail и Twitter преминава през сървърите на Onavo, където бива силно компресирана преди да бъде изпратена към iPhone-a ви.

Коментари на страницата на App Store казват, че наистина работи, със няколко забележки. Първо, снимките се компресират толкова драстично, че направо се пикселизират и правят надписите на улиците в Google Maps направо нечетими. Друго нещо, което трябва да се вземе в предвид е, че прекарва данните ви през сървъри на компанията, на която не се знае колко може да вярвате.

Но въпреки всичко трябва да отбележим, че приложението е БЕЗПЛАТНО и можете да преглътнете горните недостатъци, когато използвате Facebook или пък браузвате (и без това Facebook разпространява данните ви навсякъде без да му разрешите). Това определено би ви спестило доста пари, особено ако сте на някои по-пестеливи планове.

0 comments:

Публикуване на коментар

Copyright © 2014 Tehnocomp.
Back To Top